Zwangerschap

Eindelijk is het dan zover, er groeit een klein mensje in je buik!

Wat nu? De eerste echo wordt gepland om jouw/jullie wondertje te aanschouwen. En dan gaat het beginnen; je moet na gaan denken over een kraamzorg, maar ook kinderopvang, erkening etc.

Er verandert een hoop in je lichaam. Je lijf groeit, je borsten, je buik. Maar ook je haar, huid of nagels kunnen veranderen in de zwangerschap. Dit komt omdat de groei van het kindje je lever wat meer belast. De afvalstoffen van het kindje gaan namelijk ook naar jouw lever waardoor deze soms wat extra aan het werk wordt gezet. Dit kan er soms voor zorgen dat je klachten ontwikkelt ter hoogte van de rechter ribbenboord maar ook klachten van ontstekingen van de huid of eczeem achtige klachten en of droge huid. Het kan ook zo zijn dat de kwaliteit van je huid, haar en nagels beter worden, zeker naarmate het kindje groter wordt werkt de lever van je kindje ook mee om je bloed te zuiveren. Dit verklaart ook gelijk waarom je in de zwangerschap vaak een betere weerstand hebt, je hebt immers 2 immuunsystemen die aan staan!

In het verloop van de zwangerschap zien we ook vrouwen met een soort bandgevoel rondom middenrif, zeker naarmate het kindje groeit en steeds meer ruimte in de buik inneemt. Wanneer de bovenzijde van de baarmoeder de ribbenboord bereikt zal je ook merken dat je minder adem hebt of soms zelfs staat te hijgen bovenaan de trap. Dit is volkomen normaal en heeft het gros van zwangeren.

Andere klachten die veel voorkomen is bandenpijn in de onderbuik en soms ook in het bekken, onderrug en wat soms zelfs doortrekt naar de liezen. Maar denk ook aan een soort zwaartegevoel in de onderbuik. Doordat het kindje steeds groter en zwaarder wordt, neemt de baarmoeder steeds meer ruimte in, in de buik. Hierdoor moeten blaas en darm het soms ontgelden. Waardoor je vaker naar de toilet moeten bijvoorbeeld maar soms ook een soort zwaartegevoel van onder hebben. Als de baarmoeder meer op de blaas gaat duwen zien we ook regelmatig liesklachten ontstaan. De blaas ligt zo in de onderbuik dat bepaalde zenuwen die bijvoorbeeld de knie bezenuwen langs deze regio lopen, wanneer er overdruk op de blaas ontstaat door de groei van het kindje kan je naast dat je meer naar de toilet moet ook knieklachten of liesklachten ontwikkelen.

Osteopathie kan hier verlichting in bieden. Allereerst onderzoeken we eerst het bekken en buikgebied. Wanneer nodig proberen we spanning weg te nemen door middel van van zachte technieken en mobilisaties.