Lage rugklachten en osteopathie


_MG_6577Lage rugklachten zijn een veel voorkomend probleem.

Bij rugklachten wordt al snel gedacht aan lumbago en spit. Mocht dit gepaard gaan met uitstraling naar de benen dan wordt het al snel ischias genoemd. De huisarts en fysiotherapeut zoeken de oorzaak vaak in een slechte werkhouding, algemene ongetraindheid en (sport) overbelasting. Als osteopaat willen we vaststellen wat de oorzaak is van de klacht, waarom is dit weefsel overbelast geraakt. Er wordt naar het gehele lichaam gekeken om eventuele inwendige oorzaken op te sporen.

Een aantal voorbeelden;
– Bewegingsbeperkingen kunnen ontstaan na operaties, denk hierbij aan voorste kruisband of meniscus in de knie, dit kan op termijn een overcompensatie geven in de rug. Maar ook kunnen er verklevingen ontstaan na operaties, bijvoorbeeld na het verwijdering van de blinde darm of baarmoeder. Dit kan ook onderrugklachten veroorzaken.
– Een verkeerde stand van de voet of geblokkeerd gewricht in de voet, dit heeft invloed op het bewegingspatroon van de rug.
– Organen spelen ook een belangrijke rol bijvoorbeeld darmklachten, dit geeft vaak spanning naar en in het het bekken maar trekt ook indirect aan de wervelkolom. Waardoor de stand en het bewegingspatroon van de rug verandert en rugklachten kunnen ontstaan. Ook de nieren hebben veel invloed op de rug, wanneer deze niet goed bewegen geven ze vaak pijnklachten in de flanken en rugpijn. Ook een verhoogde spierspanning van de bekkenbodemspieren kan op langer termijn zorgen voor lage rugklachten.
– Hypermobiliteit of bewegingsbeperkingen van de lage rug en SI gewrichten kunnen leiden tot overbelasting van de onderrug.

Uiteraard zijn er nog vele andere oorzaken waardoor lage rugklachten kunnen ontstaan.
Over het algemeen bent u niet bewust van de bewegingsbeperkingen die mogelijk in uw lijf zitten. Als er bewegingsbeperkingen bij u aanwezig zijn zullen er sneller klachten kunnen ontstaan bij verkeerd belasten. Wacht daarom met rugklachten niet te lang voor u hulp zoekt. En mocht fysiotherapie of manuele therapie niet helpen, denk dan eens aan osteopathie. Hier wordt niet alleen naar de klachten en symptomen gekeken, maar wordt gezocht naar de oorzaak van de klachten.

Hier kunt u vrijblijvend contact met mij opnemen.