Huilbaby of onrustige baby?
Gemiddeld huilt een baby anderhalf uur per dag in de eerste 6 weken, dit is normaal.
Wanneer baby’s meer huilen spreken we al snel van een huilbaby. Twee tot twee en een half procent van de in Nederland geboren baby’s zijn huilbaby.
Dit houdt in;
- Dat een baby minimaal 3 weken, 3 dagen per week gedurende ten minste 3 uur per dag ontroostbaar huilt.
- Het huilen klinkt meer als krijsen, of het nu honger heeft, een vieze luier of gewoon aandacht wil het is niet meer van elkaar te onderscheiden.
- Het huilen gaat vaak gepaard met wilde bewegingen, wiegen en sussen geeft geen verschil. De baby is vaak ontroostbaar.
- De baby is snel overprikkelt en schrikt snel.
- Verhoogde spierspanning. Soms gaat een kind overstrekken of trekt zich krom, de baby is dan moeilijk in een andere houding te brengen. (dit kan ook een andere oorzaak hebben)
- Hard buikje. (dit kan ook een andere oorzaak hebben)
Oorzaak van een huilbaby
De oorzaak van een huilbaby is vaak lastig te achterhalen. Bij 90% van de huilbaby’s wordt er helemaal geen oorzaak gevonden. De meeste ouders gaan van huisarts naar kinderarts. Wat hele logische stappen zijn zodat zij lichamelijke klachten kunnen bevestigen of uitsluiten. Van de resterende 10% lopen de oorzaken uiteen. Het kan zijn dat de zwangerschap of bevalling lastig of zelfs traumatisch is geweest. Een te snelle bevalling schijnt bijvoorbeeld voor een pasgeborene niet prettig te zijn. Dan kan het voorkomen dat je kindje ‘niet goed geland’ is. Om deze diagnose vast te stellen kan je een osteopaat raadplegen.
Mogelijke lichamelijke oorzaak:
- De bevalling ging heel snel of juist erg moeizaam.
- Een gevolg van de bevalling of ligging in de baarmoeder.
- Baby heeft last van spruw.
- Darmkrampjes of baby heeft een allergie/intollerantie.
- De baby heeft last van verborgen reflux.
- De baby heeft een liesbreuk.
- De baby heeft zijn sleutelbeentje gebroken bij de bevalling of met zijn schouder vastgezeten (distocie)
- De baby heeft een infectie, bijvoorbeeld een maagdarminfectie, blaasontsteking -of oorontsteking (is vaak van korte duur en gaat samen met koorts).
- De baby drinkt te veel of juist te weinig.
- Haartourniquet: dit is uitzonderlijk maar komt wel voor een haar die heel strak om een teen gewikkeld zit, kan voor een baby extreem pijnlijk zijn. Wordt de haar losgemaakt dan is plots alles over. Dit is ook een van de redenen dat de kinderarts je baby letterlijk van top tot teen zal bekijken.
Wat nu?
- Allereerst: zorg goed voor jezelf, dan kun je ook goed voor een ander zorgen.
- Besef dat dit een heftige situatie is die mogelijk druk op jezelf, je partner en jullie relatie kan zetten. Maak daarom goede afspraken met elkaar.
- Schakel hulp in van familie en vrienden. Misschien kunnen zij hand- en spandiensten verlenen om jullie te ontzien of kan iemand een paar uurtjes oppassen, zodat jullie er samen even uit kunnen.
- Je staat hier niet alleen in. Duizenden ouders gingen je voor en hebben precies gevoeld, wat jij nu ook voelt.
- Onthoud dat het gedrag van je baby niet naar jou gericht is. Het is niet jouw schuld, je doet niks verkeerd.
- Heb je het gevoel dat er iets mis is met je kindje? Laat het dan onderzoeken en laat je niet van het kastje naar de muur sturen. Moederinstinct is er niet voor niets!
- Huilbaby’s willen vaak dicht bij hun ouders zijn. Veel kindjes vinden het fijn om met hun buikje op jouw onderarm te liggen. Maar ook huid-op-huidcontact kan helpen, of simpelweg je kindje tegen je aan laten hangen. Een draagdoek biedt hier vaak de uitkomst. Die vormt zich naar het lichaam van je kindje en zorgt ervoor dat jullie dicht bij elkaar kunnen blijven. Ook als je het huishouden moet doen, een afspraak buiten de deur hebt of even naar de supermarkt moet.
Het is raadzaam om langs de osteopaat te gaan als er geen oorzaak door de kinderarts voor het huilen gevonden wordt. Soms kan deze wel een oorzaak vinden, zoals hierboven beschreven een te snelle of langzame bevalling. Het hoofdje heeft dan een behoorlijke tijd vastgezeten in het geboortekanaal en heeft al heel wat krachten op moeten vangen. Waardoor er ook frustratie en ongeduld bij een kindje ontstaat (hetzelfde gebeurd vaak ook bij mama). Maar ook de houding hoe het kindje de hele zwangerschap gelegen heeft kan van invloed zijn, hierdoor kan een baby het bijvoorbeeld niet fijn vinden om op zijn rug te liggen of gaan huilen met aankleden. Een mogelijke blokkade in de nek of bovenrug kan ook een oorzaak hiervan zijn. Darmkrampjes of reflux kan ook een oorzaak zijn voor een huilbaby, het zuurbranden of de buikpijn levert dan zoveel pijn op dat het kindje niet meer lekker in zijn vel zit.