Kaakklachten en osteopathie
Steeds meer mensen hebben kaakklachten. Dit merk ik in mijn vakgebied maar ook bij de mensen om mij heen. De kaakklachten of functiestoornissen van het kaakgewricht uiten zich meestal in het niet goed kunnen openen of sluiten van de mond. Ook geven mensen pijn in het kaakgewricht aan. Andere problemen zijn; tandenknarsen, klemmen, kauwproblemen, het klikken van het kaakgewricht tijdens eten, spreken, geeuwen etc.
Het knarsen en klemmen is voornamelijk een toenemend probleem. Ik zie steeds meer jonge mensen met dit soort klachten, vaak heeft het met spanning en stress te maken waardoor ze deze klachten gaan ontwikkelen. Dit gebeurt voornamelijk ’s nachts maar overdag spannen zij vaak onbewust ook hun kaken aan. Sommige van deze mensen hebben hiervoor al een bitje of opbeetplaat, dit zorgt dat de spanning niet meer zo hoog is op de kaken en beschermt de tanden en kiezen tegen slijtage. Het bitje of opbeetplaat wordt over het algemeen alleen ’s nachts gedragen. Zo’n bitje of opbeetplaat is te verkrijgen bij de drogisterij, maar kan ook op maat gemaakt worden bij een gespecialiseerd tandarts.
Daarnaast zijn er ook de mensen die kaakklachten krijgen na een behandeling bij de tandarts of bij kaakchirurg. Wanneer mensen een langere tijd met de mond open hebben gezeten ontstaat er een spasme van de kauwspieren. Deze blijft aanhouden na de behandeling, waardoor mensen het idee hebben dat de kiezen niet meer op elkaar passen. Dit gaat vaak gepaard met gespannen kaakspieren en pijn in het kaakgewricht met name bij eten, geeuwen en lachen. Over het algemeen gaat het praten vaak wel goed.
Het uit de kom schieten van de kaak kan ook voorkomen. Mensen worden ’s morgens wakker en kunnen de mond niet meer openen of juist sluiten. Dit is erg pijnlijk en vervelend bij bijvoorbeeld eten en praten.
De meeste mensen hebben niet enkel kaakklachten. Vaak is het een combinatie van kaakklachten, hoofdpijn, nekpijn en kies- of tandpijn. Ook zijn er mensen die oorpijn en pijn in de bijholtes aangeven.
De osteopaat kan met een behandeling de kaakklachten doen afnemen. Na de intake en het onderzoek moet de primaire oorzaak van de kaakklachten gezocht worden. Een veel voorkomende oorzaak is een bewegingsverlies of blokkade van de bovenste halswervel. Dit heeft als gevolg het spannen van de kaakspieren waardoor bewegingsverlies van het kaakgewricht ontstaat. Wanneer de osteopaat de blokkade eruit haalt ontspannen de kaakspieren weer en zal de beweeglijkheid van de kaak verbeteren. Dus kaakklachten en osteopathie gaan prima samen.