Wat is osteopathie?

Osteopathie is een behandelwijze waarbij verder gekeken wordt dan de gegeven klachten, gezocht wordt naar de oorzaak van de klachten. Stel; wanneer u een lichtschakelaar de bedrading en het lichtbolletje hebt en u haalt de schakelaar om en het bolletje doet het niet. Dan kan het probleem in het bolletje zitten maar ook in de bedrading of de schakelaar.
Het is belangrijk om te kijken welke structuren met elkaar verbonden zijn en wat voor invloed die hebben op elkaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een voet die niet goed staat dit heeft gevolgen voor alles wat hierboven zit. De spieren maar ook de knie, heup en zelfs het bekken en de onderrug kunnen reageren op een verkeerde stand van de voet.Dit kan ook andersom. Wanneer de onderkaak niet goed staat heeft dit invloed op de halsstructuren, denk aan de wervelkolom maar ook aan de musculatuur die hierom heen zit. Verhoogde spanning van de musculatuur geeft weer klachten in de nek en soms naar de schouders toe. Dit trekt verder naar beneden. Dit verklaard ook waarom de oorzaak niet altijd in het pijnlijke gebied ligt.

_MG_6527De osteopaat probeert op alle mogelijke vlakken te kijken. Deze vlakken zijn ; parietaal, visceraal en craniaal. Parietaal staat voor alle spieren, bindweefsel, fascien en gewrichten. Visceraal staat voor alle organen in het lichaam en cranio-sacraal voor het kop-staart model. Hiermee wordt bedoeld de verbinding tussen schedel, de structuren die hierin gelegen zijn, tot en met het stuitje.

Bij behandeling zal er ook invloed uitgeoefend worden op deze drie vlakken, zodat de oorzaak wordt aangepakt.