Nekpijn en osteopathie

Naast lage rugpijn behoort pijn in de nek tot een van de meest voorkomende klachten.

_MG_6516Nekpijn kan erg complex zijn. De nek is een regio die veel relaties heeft met de rest van het lichaam. Bijvoorbeeld de spieren rondom nek, schoudergordel en arm worden door zenuwen vanuit de nek aangestuurd. Deze spieren zorgen ervoor dat je je hoofd recht boven je romp draagt. Als er ergens in het lichaam een bewegingsbeperking van een gewricht of orgaan zit, kan dit invloed hebben op de nekspieren en de stand van het hoofd. Denk bijvoorbeeld aan de stand van de voet, maar ook aan een beenlengte verschil. Dit werkt door naar boven via de knieen, heupen, bekken, onderrug, wervelkolom en uiteindelijke de nek.  De osteopaat kijkt daarom naar het hele lichaam, om te controleren of ieder gewricht goed beweegt. Een kleine bewegingsbeperking kan er immers voor zorgen dat klachten blijven bestaan.

Vanuit de nek ontspringen zenuwen. Hoog in de nek zit de 10e hersenzenuw (ofwel n. vagus) die invloed heeft op de organen o.a. het hart, de longen, de maag en darmen. Iets lager in de nek loopt de zenuw (n. phrenicus) naar het middenrif. Deze heeft hierdoor indirect invloed op de organen. Door deze zenuwen heeft de nek invloed op alle organen en het functioneren van de rest van de wervelkolom. Maar dit werkt ook andersom heeft er een van de organen bewegingsverlies heeft dit via deze zenuwen ook invloed op de beweeglijkheid van de nek.

_MG_6543De meeste mensen kunnen zich voorstellen dat een verkeerde stand van de voet invloed heeft op de onderrug en daardoor ook op de nek. Maar de meeste mensen kunnen zich niet inbeelden dat een bewegingsbeperking vanuit de organen een mogelijke oorzaak is van pijn in de nek. Wel kunnen we ons inbeelden dat bij bijvoorbeeld een hartaanval, er pijnklachten kunnen ontstaan die naar de linker schouder, linkerzijde van de nek en of kaak trekken. Of pijnklachten tussen de schouderbladen door een vastzittende galsteen. Dit is eigenlijk hetzelfde, wanneer er een orgaan in de problemen zit, kan dit uitstralende pijn geven.

Door de osteopaat wordt er verder gekeken dan alleen de nek. Het kan dus zo zijn dat wanneer u voor uw nekklachten bij de osteopaat komt, deze meer de buik behandelt dan de nek. Zo wordt het probleem bij de oorzaak aangepakt en nemen de nekklachten ook af.

Toch kan nekpijn ook zijn oorzaak vinden in bijvoorbeeld kaakproblematiek of problemen in de schedel. Dit kan komen door een trauma, maar bijvoorbeeld ook door tanden knarsen, klemmen van de kaken. Bij problemen in de schedel denken we aan een trauma op het hoofd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mij.