Hooikoorts, astma en last van de luchtwegen

Behandeling hooikoorts en astmaIeder jaar komt het weer terug, de pollen in de lucht. Hierdoor hebben heel wat mensen last van hooikoorts en of astma, niezen, ademhalingsproblemen, verstopte neus en waterige ogen.

Bij hooikoorts worden de luchtwegen geprikkeld door de pollen die in de lucht hangen, hierdoor zwellen de slijmvliezen in neus, keel en longen op en neemt de slijmproductie toe. De spieren rondom de luchtwegen raken verkrampt en trekken samen waardoor de luchtwegen nauwer worden. De lucht in de longen wordt niet goed genoeg ververst en dit kan een benauwd gevoel geven.

Astma is een chronische ontsteking van de longen. In Nederland hebben ruim een half miljoen mensen astma. Het woord ‘astma’ komt uit het Grieks en betekent ‘gehijg’ of ‘gepiep’. De precieze oorzaak van astma is niet bekend. Bij astma zijn de longen zeer gevoelig en snel geïrriteerd door bepaalde prikkels zoals bijvoorbeeld uitlaatgassen, rook, stuifmeel of pollen, haren of huidschilfers van huisdieren en huisstofmijt.

Tijdens een astma aanval trekken de spieren rondom de luchtwegen samen waardoor de luchtwegen nauwer worden. Dit komt door de prikkelende stoffen die in de longen terecht komen. De wand van de luchtwegen worden dikker en gaan meer slijm produceren, hierdoor treedt er benauwdheid en hoesten op. Vaak komt astma voor in combinatie met een allergie en het verschilt per persoon welke stoffen een aanval kunnen uitlokken.

Astma heb je in verschillende vormen;

  • Allergische astma, deze komt vaak voor, hierbij wordt u benauwd zodra u stoffen inademt waar u allergisch voor bent. Denk aan voedingsstoffen, maar ook stuifmeel en huidschilfers van dieren.
  • Bij een niet allergische astma wordt u benauwd van bijvoorbeeld parfum of uitlaatgassen.
  • Inspanningsastma het woord zegt het al u wordt benauwd tijdens inspanning.

Een combinatie van hooikoorts en astma wordt steeds vaker geconstateerd. Wanneer er astma geconstateerd is, is de kans zeker aanwezig dat je ook gevoelig bent voor hooikoorts. De pollen in de lucht kunnen hierdoor de astma aanvallen verergeren.

In de praktijk hoor ik met regelmaat dat mensen benauwd of kortademig zijn. Na onderzoek blijkt dan dat de hulpademhalingsspieren gespannen staan en veel van deze mensen een slechte buikademhaling hebben. Door het ontbreken van een buikademhaling neemt het benauwde gevoel en druk op de borst soms toe. Ook wordt de oorzaak gevonden in het ophangsysteem van de longen, het verstopt zitten van de bovenste luchtwegen en holtes maar ook ter hoogte van het middenrif en de nek.

Maak hier uw afspraak.