Hoge spierspanning en continue aanspannen.

Een hoge spierspanning en continue aanspannen, dit is wat ik steeds meer zie. Merendeel van de mensen is zich hier niet van bewust. Totdat je het laat zien en voelen.

Waar komt deze verhoogde/hoge spierspanning en continue aanspannen vandaan?

De verhoogde of hoge spierspanning en continue aanspannen wordt voornamelijk veroorzaakt door de maatschappij waarin we van alles moeten (vooral van onszelf). Op het sociale vlak, maar ook als partner en of ouder bijvoorbeeld en op de werkvloer. Doordat we zoveel ‘verplichtingen’ hebben of ervaren, ondervinden sommige mensen echt spanning en of stress. Bij deze mensen ‘zit het vaak hoog’ en als je doorvraagt worden ze emotioneel. Als zij enige tijd rondlopen met spanning en of stress wat vervolgens een verhoogde of hoge spierspanning en continue aanspannen van de spieren geeft, ontwikkelen ze na verloop van de tijd bijvoorbeeld nekklachten of schouderklachten. De één verbijt zich letterlijk, aanspannen van de kaken, wat vaak ook een verhoogde of hoge spierspanning in heel het lichaam geeft. Met als gevolg hoofdpijn, spierpijnen en soms ook kaakklachten.

Bij de ander zal spanning zich_mg_6575 enkel uiten in lichamelijke klachten, denk aan spierklachten van de nek, schouder en onderrug bijvoorbeeld. Deze mensen hebben niet altijd de link kunnen leggen tussen hun fysieke klachten en de druk/stress die soms aanwezig is. Vaak zie je hierbij wel dat mensen onbewust hun lichaam gespannen houden. Dit wordt vaak ook gedaan om de pijn te voorkomen.

Weer een andere groep mensen is niet bewust van de spanning en of stress in zijn of haar lichaam en ondervind hier ook geen hinder van.

Wat is het gevolg van een hoge spierspanning en continue aanspannen?

Het gevolg van een hoge spierspanning en het constant aanspannen is dat de doorbloeding stagneert. Bijvoorbeeld mensen spannen constant de bekkenbodem of hun billen, waardoor de doorbloeding naar de benen stagneert. De aanvoer lukt vaak nog wel maar de afvoer wordt moeilijk. Er ontstaat door de aanspanning een soort van file. Hierdoor treedt er al snel verzuring en vermoeidheid op. In combinatie met slechte voeding zal dit nog meer versterken. Belangrijk is dus om bewust te zijn van de spanning van uw lijf, maar daarnaast ook van wat u eet.

Tip; Bewust ontspannen zorgt voor een beter herstel en zorgt er ook voor dat u meer in balans blijft. Daarnaast is het reduceren van suiker, alcohol en melkproducten ook aan te raden. Wanneer u veel suiker, alcohol en melkproducten gebruikt verhoogt dit de kans over verzuringsklachten.

Mocht u meer willen weten of herkent u de klachten en wilt u er wat aan doen? Maak dan hier een afspraak.