Brandend maagzuur en osteopathie

Zuurbranden of brandend maagzuur komt naar schatting bij één op de drie mensen voor. Daarbij komen nog de mensen die niet het karakteristieke klachten van brandend maagzuur hebben, maar wel lijden aan reflux (hierbij komt de maaginhoud via de slokdarm naar boven). Typische verschijnselen kunnen zijn keelpijn, heesheid en chronisch hoesten.

Veel mensen gebruiken medicatie, zoals Omeprazol of Rennies, om de maaginhoud te ontzuren. Zodat de PH waarde van het maagzuur stijgt. Dit is op lange termijn erg slecht voor de weerstand. Want wat mensen vergeten is dat maagzuur zuur hoort te zijn, dit is namelijk een belangrijke eerste weerstand tegen bacteriën die via voedsel ons lichaam binnen komen. Daarnaast zorgt maagzuur ook voor het splitsen van eiwitten uit de voeding zodat dit makkelijk opgenomen kan worden in het bloed. Ook zorgt het voor opnamen van de Vitamine B12 en ijzer en hierdoor dus ook voor de aanmaak van bloed en vele andere functies van Vitamine B12. Verder raakt de gehele spijsvertering in de war zodra de maagzuurproductie wordt afgeremd. Niet alleen de maag maar ook de darmen zijn voor hun functie afhankelijk van het maagzuur. De maag zal daardoor als tegenmaatregel steeds meer maagzuur producerende cellen gaan maken.

Wist u dat reflux en brandend maagzuur perfect te behandelen zijn met osteopathie?

De osteopaat kijkt waar de bron van het kwaad zit en probeert u te behandelen zonder dat u altijd medicatie moet slikken. De oorzaak zit vaak ter hoogte van het middenrif of de maag zelf. Maar ook een goede mobiliteit van de nekwervels en borstwervels zijn van groot belang.

Wanneer iemand toch nog last blijft houden van brandend maagzuur, adviseer ik vaak baking soda te gebruiken (zuiveringszout). Dit is een natuurlijke maagzuurremmer en heeft geen bijwerkingen. Ook werkt dit bij een opgeblazen gevoel. Los een halve theelepel op in een half glas warm water en drink op. Herhaal dit eventueel na 2 uur. Deze baking soda oplossing helpt veel mensen van hun maagzuur-klachten af.

Wanneer geen baking soda gebruiken?

Ook al kent baking soda vele voordelen; het werkt niet voor iedereen gezondheidsbevorderend. We raden je af baking soda in te nemen bij de volgende klachten:

  • Hoge bloeddruk
  • Leverziekten
  • Oedeem
  • Een te laag kaliumgehalte
  • Zwangerschap

En net als met alle voedingsmiddelen: teveel zuiveringszout kan schadelijk zijn. Houd je aan de voorgeschreven dosering en waarschuwingen op de verpakking. Twijfel je? Overleg dan altijd even met je huisarts.

Maak een afspraak.

Mocht de baking soda niet de oplossing voor u zijn en heeft u nog geen bezoek gebracht aan de osteopaat? Maak dan eens een afspraak om te kijken of ik u kan helpen.